W wątku tym spróbujemy zaprezentować ocalałe do naszych czasów relikty dawnych słupków kamiennych, wyznaczających w XIX wieku granice pól górniczych, czyli zrzutowany na powierzchnię obszar prowadzonego wydobycia poszczególnych kopalni. Niestety - zabytki te szczególnie często padają ofiarą "przeciągu historii": są niszczone, zasypywane, a nawet kradzione na potrzeby prywatnych, skalnych ogródków. Dlatego właśnie pozwolę sobie przemilczeć lokalizację kilku z opisanych tu obiektów.
Zacznijmy od uporządkowanych i bezpiecznych granicznych kamieni kopalnianych. Na podwórzu Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu znajduje się ich całkiem solidna kolekcja.
Nad Białą Przemszą, na południowych krańcach kopalni piasku Maczki - Bór w Sosnowcu, zauważyłam wiele lat temu taki oto kamień, wystawiony przez Jaworznickie Komunalne Kopalnie Węgla.
Załączniki
Kamień znad Białej Przemszy.JPG (117.28 KiB) Przejrzano 8716 razy
Kamień znad Białej Przemszy 2.JPG (112.27 KiB) Przejrzano 8716 razy
A oto kolekcja kamieni granicznych, eksponowana w przedsionku Kopalni Ćwiczebnej, znajdującej się w Dąbrowie Górniczej i zarządzanej przez Muzeum Miejskie "Sztygarka":
Załączniki
Sztolna ćwiczebna w Dąbrowie Górniczej.jpg (110.31 KiB) Przejrzano 8715 razy
Sztolna ćwiczebna w Dąbrowie Górniczej (2).jpg (106.05 KiB) Przejrzano 8715 razy
Sztolna ćwiczebna w Dąbrowie Górniczej (1).jpg (99.09 KiB) Przejrzano 8715 razy
Sztolna ćwiczebna w Dąbrowie Górniczej (3).jpg (79.3 KiB) Przejrzano 8715 razy
Od dłuższego czasu posiadałam lakoniczną informację, iż w lesie, w okolicy Długoszyna, znajduje się słupek graniczny Jaworznickich Komunalnych Kopalni Węgla. Przez długi czas nie potrafiłam zdobyć się na wyprawę poszukiwawczą, gdyż po prostu nie wierzyłam w jej powodzenie - to było jak szukania igły w stogu siana. Rzeczywistość okazała się nieprzewidywalna: to Conan wypatrzył upragniony obiekt niemal "od strzału", nie dając mi najmniejszych szans na zaimponowanie spostrzegawczością.
Zdjęcia pochodzą z początku lipca 2013 roku.
Załączniki
Słupek nr 1 - znalezisko Conana.jpg (121.42 KiB) Przejrzano 8715 razy
Słupek nr 1 - znalezisko Conana (1).jpg (122.47 KiB) Przejrzano 8715 razy
Słupek nr 1 - znalezisko Conana (2).jpg (117.39 KiB) Przejrzano 8715 razy
Słupek nr 1 - znalezisko Conana (3).jpg (119 KiB) Przejrzano 8715 razy