Któż nie zna tych poręcznych, brązowych miseczek z wygodnymi uchwytami, wykonanych z porcelitu i pokrytym szkliwem w różnych odcieniach koloru brązowego!
Bulionówki z Mirostowickich Zakładów Ceramicznych znalazły swoje miejsce w niemal każdym polskim domu, a już na pewno w każdej PRL - owskiej knajpce, serwującej takie potrawy jak bogracz albo flaczki.
Produkowane w ilościach hurtowych naczynia były dobrej jakości, rzadko się tłukły i dzięki temu zachowało się ich do dziś całkiem sporo.
Charakterystycznym elementem, pozwalającym na odróżnienie zakładu, w którym czarki powstawały, jest sygnatura umieszczona na spodzie miseczki.
Są to najczęściej dwie literki "Mi" albo cała nazwa "MIROSTOWICE". Warto zapamiętać te oznaczenia i będąc z wizytą u babci i dziadka zajrzeć pod spód miseczki z grochówką.
Poniżej - dla przykładu - dwa naczynia, uratowane z PSZOK-u przez mojego kolegę.
Zachęcam do zajrzenia w głąb kuchennych szaf i zaprezentowania w tym wątku innych bulionówek z Mirostowickich Zakładów Ceramicznych.