Na obrzeżach miejscowości Kocilew, przy drodze wiodącej w kierunku Ożarowa, na niewielkim pagórku, znajduje się bardzo ładny, odrestaurowany, zabytkowy wiatrak o typie koźlaka.
Kocilewski młyn wietrzny został wybudowany w roku 1914 przez rodzinę Kowalskich. Jego moc przerobowa była całkiem spora, gdyż wynosiła 1,2 tony przemiału na dobę. Służył do mielenia ziarna na mąkę do roku 1960, kiedy to, z powodu zmiany przepisów, decyzją Prezydium WRN w Łodzi, zawieszono jego funkcjonowanie.
Od tamtego czasu obiekt służył jako składzik i magazyn, stopniowo niszczejąc. Na szczecie w roku 1998 wiatrak zakupił Urząd Miasta i Gminy w Wieluniu. W roku 2006 zakończono trwający siedem lat generalny remont zabytku, podczas którego wiatrak rozebrano i wzniesiono praktycznie od nowa, wymieniając jego zniszczone części oraz kompletując wyposażenie. Z oryginalnych elementów pozostał jedynie sztember (pionowy słup środkowy), dyszel oraz kozioł.
Obok wiatraka, na trawie, leży oryginalna mącznica, czyli pozioma belka nośna.
Swoją drogą ciekawa jestem, czy wiatrak ten działa i czy dałoby się go uruchomić? Bo patrząc na ten kocilewski zabytek trochę mi się zatęskniło za naszym wiatrakiem z Grzawy, jego trzaskami i miarowym stukaniem.
Zdjęcia wykonałam w czerwcu 2017 roku.