Ząbkowice Śląskie - spektakl "Teatr roztańczony w ogniu"

Nasze fotograficzne reportaże z ciekawych wydarzeń kulturalnych, a także ważnych pod względem historycznym

Ząbkowice Śląskie - spektakl "Teatr roztańczony w ogniu"

Postautor: Karolina Kot » wtorek 30 lip 2024, 00:05

W Ząbkowicach Śląskich, w ramach "Wakacji z Teatrem 2024", co rusz odbywają się bardzo ciekawe spektakle uliczne.
Zazwyczaj zaplanowane są w tygodniu, dzięki czemu mogę w nich uczestniczyć.
Wieczorem, w dniu 29 lipca 2024 roku, na ząbkowickim rynku, miał miejsce pokaz noszący tytuł "Teatr roztańczony w ogniu", zorganizowany prze bardzo prężnie działające Ząbkowickie Centrum Kultury i Turystyki.

Spektakl Teatr roztańczony w ogniu – wakacje z teatrem 2024
Historia dwojga zakochanych ludzi, dla których osią relacji jest miejscowa kawiarnia. Kawiarnia, w której wizyty stają się punktem kulminacyjnym życia nie tylko dwójki kochanków, ale i życia lokalnych mieszkańców. Wizytę składa tam m.in. wytworna dama, niespełniony muzyk czy grupa kuglarzy. Miejsce to staje się sceną, na której deskach rozgrywają się losy najróżniejszych osobistości.

W spektakl wkomponowane zostały elementy ognia.

Źródło

Fabuła spektaklu okazała się być tak niespójna, jak powyższy opis. ;)
Mimo to na rynku zgromadziły się tłumy młodszych i starszych mieszkańców i - co najważniejsze - bawiły się świetnie. Pokazy z ogniem robiły wrażenie (specjalnie na ich potrzeby wygaszono oświetlenie uliczne), a zespół "Sami Swoi" jak zwykle spotkał się z ciepłym przyjęciem publiczności.

Największą furorę zrobił jednak podchmielony lokalny żul, który wtargnął na scenę w środku występu i zaczął się rozbierać z odblaskowej kurtki i kamizelki.
Doceniam, zapamiętam - prędzej czy później z samozwańczym aktorem pewnie się spotkamy w innych okolicznościach i obiecuję być wtedy stosunkowo miła.

Zdjęcia wyszły mi dramatycznie źle, ale kładę to na karb tego, że byłam bardzo mocno nie w formie (ale oczywiście takiego wydarzenia odpuścić nie mogłam, musiałabym być chyba już umierająca). Bardzo dziękuję Pani Danusi z mojej kamienicy za radę, żebym się ciepło ubrała. Dodatkowe okrycie, po które rzeczywiście się wróciłam, naprawdę się przydało.
Załączniki
Teatr Roztańczony w Ogniu (1).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (1).jpg (144.12 KiB) Przejrzano 393 razy
Teatr Roztańczony w Ogniu (2).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (2).jpg (103.3 KiB) Przejrzano 393 razy
Teatr Roztańczony w Ogniu (3).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (3).jpg (51.83 KiB) Przejrzano 393 razy
Teatr Roztańczony w Ogniu (4).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (4).jpg (60.06 KiB) Przejrzano 393 razy
Teatr Roztańczony w Ogniu (5).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (5).jpg (43.23 KiB) Przejrzano 393 razy
Teatr Roztańczony w Ogniu (6).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (6).jpg (61.34 KiB) Przejrzano 393 razy
Teatr Roztańczony w Ogniu (7).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (7).jpg (55.4 KiB) Przejrzano 393 razy
Teatr Roztańczony w Ogniu (8).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (8).jpg (54.11 KiB) Przejrzano 393 razy
Teatr Roztańczony w Ogniu (9).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (9).jpg (53.55 KiB) Przejrzano 393 razy
Teatr Roztańczony w Ogniu (10).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (10).jpg (45.79 KiB) Przejrzano 393 razy
Teatr Roztańczony w Ogniu (11).jpg
Teatr Roztańczony w Ogniu (11).jpg (43.96 KiB) Przejrzano 393 razy
"Wiele zabytków przeszłości, co jeszcze wczoraj istniały, jutro zniknie bezpowrotnie. (...) Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać..."

phpbb 3.1 styles demo

Wróć do „Fotoreportaże”