Wieś zaginiona, wieś miniona - wydawnictwa Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie

Książki polecane przez naszych Użytkowników

Wieś zaginiona, wieś miniona - wydawnictwa Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie

Postautor: Karolina Kot » sobota 03 sie 2024, 00:14

To jest po prostu rewelacja!!
Na jedną z tych książek zwrócił mi uwagę Kusmanek, no i w efekcie zamówiłam wszystkie trzy. Przyszły sobie wysłane tradycyjnie Pocztą Polską (wszak nadano je ze skansenu, tradycja zobowiązuje) na adres mojego szpitala.

No i zaczytuję się teraz bez pamięci o dawnych dworach sołtysich, wsiach zarębnych, głębocznicach, nawsiach, układach ruralistycznych, kamiennych wałach koło Kopańca w Górach Izerskich i koło Wrzosówki w Górach Złotych - jednym słowem o reliktach nieistniejących już wsi, czytelnych na LIDARze i wszystko zaczyna mi się coraz lepiej w głowie układać.
W dodatku w książkach opisano kilka stanowisk, które odwiedziłam w terenie i opisałam na naszym Forum "samodzielnie", nie mając o nich niemal żadnych informacji. Okazało się, że na szczęście nie pomyliłam się za wiele.
A już mam kolejne na oku - wytropione właśnie po inspiracji lekturą.

Prezentowane poniżej wydawnictwa Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie to pozycje, które musi mieć w biblioteczce każdy miłośnik archeologii i etnografii.
W dodatku wśród autorów zamieszczonych w książkach artykułów co rusz przewijają się znane i lubiane nazwiska.
Bardzo polecam!

P.S. Czyż okładka jednej z książek nie wygląda znajomo? ;) :arrow: LINK
Załączniki
Wieś zaginiona, wieś miniona - wydawnictwa Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie (2).JPG
Wieś zaginiona, wieś miniona - wydawnictwa Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie (2).JPG (65.44 KiB) Przejrzano 764 razy
Wieś zaginiona, wieś miniona - wydawnictwa Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie (1).JPG
Wieś zaginiona, wieś miniona - wydawnictwa Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie (1).JPG (66.68 KiB) Przejrzano 764 razy
Wieś zaginiona, wieś miniona - wydawnictwa Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie (3).JPG
Wieś zaginiona, wieś miniona - wydawnictwa Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie (3).JPG (68.07 KiB) Przejrzano 764 razy
"Wiele zabytków przeszłości, co jeszcze wczoraj istniały, jutro zniknie bezpowrotnie. (...) Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać..."

phpbb 3.1 styles demo

Wróć do „Z biblioteki Strażników Czasu”