Oto kolejne wieszaki reklamowe z okresu międzywojennego z Sosnowca. Sfotografowałam je w Muzeum w Sosnowcu podczas wystawy "Trójkąt w kole. Marka Sosnowiec". Trzy z nich przewinęły się już w jednym z wcześniejszych postów.
Ulica Modrzejowska 17, M. Bolimowski:
Załączniki
Wieszaki.JPG (28.73 KiB) Przejrzano 6451 razy
Wieszak M. Bolimowski.JPG (24.42 KiB) Przejrzano 6451 razy
A oto szósty znany mi wieszak z Sosnowca, także z sygnaturą L. Lancmana. Identyczny okaz znajduje się w zbiorach muzealnych miasta. Sfotografowany zabytek stanowi wyposażenie jednego z będzińskich sklepów ale - niestety - nie jest przeznaczony na sprzedaż.
Kraków, ulica Szeroka i restauracja "Dawno temu na Kazimierzu". Wieszak wypatrzyłam przez okno lokalu i nie mogłam się powstrzymać przed uwiecznieniem go na zdjęciach.
Załączniki
Krakowski wieszak (1).JPG (66.48 KiB) Przejrzano 6311 razy
Krakowski wieszak (2).JPG (67.52 KiB) Przejrzano 6311 razy
Piękne wieszaki, w większości pochodzące z przedwojennych miast Górnego Śląska, można obejrzeć i zakupić na "pchlim targu", tradycyjnie odbywającym się w każdą słoneczną sobotę na wałach Czarnej Przemszy i w "Małpim Gaju" w Będzinie. W dodatku ich ceny bywają bardzo przystępne.
Załączniki
Targ w Będzinie (1).JPG (103.9 KiB) Przejrzano 5723 razy
Targ w Będzinie (2).JPG (88.31 KiB) Przejrzano 5723 razy
Targ w Będzinie (3).JPG (81.79 KiB) Przejrzano 5723 razy
Muzeum Górnictwa i Historii Złotego Stoku, działające przy ulicy Złotej w Reichenstein, może poszczycić się całkiem ciekawą kolekcją wieszaków, pochodzących z okolicznych miejscowości.
Załączniki
Wieszaki ze Złotego Stoku (3).JPG (76.29 KiB) Przejrzano 2211 razy
Wieszaki ze Złotego Stoku (2).JPG (88.98 KiB) Przejrzano 2211 razy
Wieszaki ze Złotego Stoku (1).JPG (77.81 KiB) Przejrzano 2211 razy
Wieszaki ze Złotego Stoku (4).JPG (85.37 KiB) Przejrzano 2211 razy
Wieszaki ze Złotego Stoku (5).JPG (71.62 KiB) Przejrzano 2211 razy