Strona 1 z 1

Bruntál - słodownia

: czwartek 07 gru 2023, 20:50
autor: Karolina Kot
W mieście Bruntál, położonym w kraju morawsko - śląskim, tuż obok centrum miasta, pomiędzy ulicami Sladovnicką i Karoliny Světlé, znajdują się zabudowania dawnej słodowni, zapewne przebudowane i zmodernizowane w okresie międzywojennym i w czasach późniejszych. Jest to najstarszy zakład tego typu w mieście (a na przestrzeni wieków było ich w Bruntálu kilka). Tradycja warzenia piwa w tym miejscu sięga prawdopodobnie jeszcze połowy XVI wieku (według zachowanych dokumentów w tym miejscu w roku 1557 istniał browar mieszczański), a kto wie, czy nie ma nawet korzeni średniowiecznych.
Pod koniec XIX wieku placówka zaczęła specjalizować się w produkcji słodu przeznaczonego głównie na eksport (do Niemiec, Szwajcarii, Szwecji i Norwegii).
W roku 1908 rozpoczęto produkcję ekstraktów słodowych, a w 1910 roku w budynku uruchomiono gorzelnię i dodatkowo rozpoczęto produkcję drożdży, które były wówczas jednymi z najlepszych. Sprzedawano je w całej monarchii austro-węgierskiej, były ponadto eksportowane do krajów bałkańskich, Włoch (włoska pizza na drożdżach z Bruntálu musiała być wyśmienita), a nawet do Egiptu.
W czasie I Wojny Światowej w słodowni produkowano także mydło.
Po nacjonalizacji, w 1947 roku, zakład został włączony do państwowego przedsiębiorstwa Obchodní sladovny Prostějov, które zajmowało się produkcją słodu dla browarów krajowych i zagranicznych.

Co ciekawe - słodownia nadal jest czynna i użytkowana zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.
Ależ jestem ciekawa, jak to wygląda w środku!
Zdjęcia wykonałam w listopadzie 2022 roku.