Zakład został założony w 1880 roku przez Petera Mokrskiego.
Początkowo niewielki, wkrótce został rozbudowany: oprócz budynków warzelni i kotłowni w jego skład weszły słodownia, fermentownia i leżakownia.
W browarnianym parku powstał nawet budynek firmowej restauracji, gdzie można było degustować świeżo uwarzone piwo.
Złe czasy dla zakładu nastały po zakończeniu Wielkiej Wojny. Obiekt został wykupiony przez konkurencję: browary Oberschlesische Linderbrauerei Hochberg z Zabrza i Tychów. Zaprzestano wówczas produkcji szopienickiego złotego napoju, skupiono się jedynie na wytwarzaniu słodu dla pozostałych filii koncernu.
Niewiele w tej sytuacji zmieniło mające miejsce w 1923 roku przejęcie firmy przez kolejnego właściciela, Zakład Braci Porębskich z Krakowa. Zgodnie z umową zakupu szopienicki browar nie uzyskał prawa do produkcji własnego piwa. Nadal warzono tu więc jedynie słód.
Potem było jeszcze gorzej - w 1937 roku firmę braci Porębskich postawiono w stan upadłości.
Browar znacjonalizowano w czasie II Wojny Światowej, jednak dzięki staraniom adwokackim powrócił on w 1047 roku w ręce przedwojennych właścicieli.
Do roku 1989 na terenie browaru mieściły się państwowe firmy m.in. ELMET.
Mocno zniszczony obiekt został zakupiony w 1991 roku przez obecnego właściciela, Johanna Brosa.
Dwa lata później rozpoczęła się rewitalizacja zakładu, której efekty możemy dziś podziwiać.
Po gruntownym remoncie, podczas którego wymieniono m.in. pokrycia dachowe i oczyszczono elewację, obiekt pełni dziś funkcje handlowo-biurowe.