Łatwo odnaleźć. Niedaleko za Krośniewicami w stronę Łodzi jadąc.
Gorzelnia aktualnie zdewastowana, bynajmniej z zewnątrz.
Zdjęcia z wcześniejszego okresu.
1. Widok ogólny od strony drogi.
3. Widok od tyłu - kotłownia.
4. Kocioł z narzutem ręcznym, dwupłomienicowy, chyba z 1953 roku, producent to Sosnowieckie Zakłady Budowy Kotłów. Wcześniej był starszy, jeszcze nitowany o ile dobrze pamiętam. Oryginalne drzwiczki masywne wymienione już przy modernizacji na cienkie stalowe.
7. Stary dobry , jeden z lepszych aparat dwukolumnowy. Amatorzy drzyjcie. Spirytus żytni z tego sprzętu był rewelacyjny w smaku. Aparat miedziany.
8. Stągiew filtra. Tutaj przepływała w celach kontrolnych cała produkcja - do 330 litrów/h. Moc około 94,5% v/v
9. Parnik Henzego. Około 3,48m3 pojemności. tutaj pod ciśnieniem około 0,4Mpa prze niecałą godzinę surowiec podlegał uparowaniu. W temp. blisko 140 st. C ziarna skrobi ulegają rozpławieniu, niszczy się ich strukturę.
10. Kadź fermentacyjna - wiadomo co.
27. Kadź zacierna - tu do masy po parniku, do zacieru w stosownej chwili dozowało się "mleczko słodowe". Mleczko ze słodu, czyli skiełkowanego jęczmienia. Enzymy rozkładają skrobię do różnych cukrów, podlegających już fermentacji przez komórki drożdżowe.
15. To co jest w niej w środku, czyli zacier zbożowy - żytni.
17. Jedno z okienek kolumny odpędowej.
20. Widok od frontu budynek produkcyjny.
24. Kolumna - widok z góry.
25. Chłodnica - wiadomo do czego
26 zasobnik na zboże
28. Kadki drożdżowe - tu hodowało się drożdże dodawane później do zacieru w celu szybkiej fermentacji. fermentacja w fermentowni w dość wysokich temp. bliskich temperatury ciała człowieka. Czas min 1,5 doby , max czas 3 doby. I dalej na odpęd.
30. Szafka ze stągwią opisana wcześniej.
Całą produkcję - spirytusik mierzył w każdej gorzelni tzw. przyrząd kontrolno-mierniczy, który zliczał litry objętościowe alkoholu, tak jak leci, litry przeliczeniowe 100% oraz max. temp. odpędu. Przyrządy często również blisko 100-letnie. Producent SIEMENS.