Pojawiły się ostatnio informacje prasowe, mówiące o tym, iż ten ciekawy obiekt ma zostać wyremontowany przez inwestora wznoszącego w jego sąsiedztwie dwa nowoczesne budynki mieszkalne.
Niestety, w czasie mojej wizyty dotarcie do samego wapiennika było niemożliwe (otacza go teren budowy), wykonałam jednak kilka ujęć z nieco innej perspektywy.
Wyremontują komin w dawnym kamieniołomie przy ul. Wielickiej
Deweloper, który buduje przy ul. Wielickiej osiedle, wyremontuje także komin - pozostałość po dawnych piecach do wypalania wapienia.
W sprawie kamiennego komina, pozostałości pieców służących niegdyś do wypalania wapienia, interweniowała Melania Tutak z Pracowni Muzeum Podgórza, oddziału Muzeum Historycznego Miasta Krakowa. - Napisałam do dewelopera, firmy Atal, z pytaniem, czy zamierza zaopiekować się tym świadkiem industrialnej przeszłości Podgórza. W odpowiedzi dowiedziałam się, że owszem, i to cieszy. Takie praktyki powinny być w Krakowie naśladowane - mówi "Wyborczej".
Zachować i odrestaurować
Tutak uważa, że dawny miejski kamieniołom wapieni był chlubą i ważnym elementem sukcesu gospodarczego Wolnego Miasta Podgórza w XIX w. Z tego powodu wspomniany komin warto zachować i odrestaurować.
Deweloper potwierdza. - Komin stanowi w naszej koncepcji ważny element kompozycyjny przestrzeni rekreacyjnej osiedla Wielicka Garden. Po uzgodnieniu z miejskim konserwatorem zabytków w Krakowie planujemy przeprowadzenie prac konserwatorskich tak, by pozostał ważnym i charakterystycznym symbolem miejsca, w którym powstanie inwestycja - informuje Paweł Rabantek, rzecznik firmy Atal.
Wyrośnie osiedle
Działkę, na której znajdują się wpisane do gminnej ewidencji zabytków tzw. wapienniki, deweloper kupił w lipcu ubiegłego roku. Planuje na niej wybudować osiedle. Tylko w pierwszym etapie powstanie 116 mieszkań (planowany termin oddania inwestycji to IV kwartał 2017 r.), a łącznie około 300.
Aleksander Gurgul
krakow.wyborcza.pl
Moje zdjęcia wykonałam w dniu 12 marca 2016 roku.