Parterowa budowla z ułożonymi w łuk, zachowanymi do dziś kramami mieściła rzezalnię rytualną, w której specjalnie wyszkoleni szechici dokonywali rytualnego uboju bydła i ptaków.
Zwierzętom przecina się przełyk i arterie jednym cięciem przy użyciu specjalnego noża, odmawiając stosowną modlitwę. Zwierzę nie może zostać wcześniej pozbawione świadomości poprzez ogłuszenie jakąkolwiek z dostępnych metod. Zwierzęta zabite w inny sposób lub padłe nie mogą być spożywane przez ortodoksyjnego Żyda.
-Wikipedia
Po obróbce i przygotowaniu koszerne mięso było sprzedawane ortodoksyjnym Żydom na miejscu. Kramy mięsne funkcjonowały w ten sposób do czasów wybuchu II Wojny Światowej.
Dziś dawne jatki, pamiątka przedwojennego Noworadomska, obecnie nie są wykorzystywane i stoją puste. Budynek sprawia wrażenie zaniedbanego, ale dzięki temu zachował swój niepowtarzalny klimat.
Zdjęcia wykonałam w czerwcu 2017 roku.
Lokalizacja