Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego

Książki polecane przez naszych Użytkowników
Posty: 29240
Rejestracja: niedziela 08 lut 2015, 20:46
Lokalizacja: Sosnowiec -> Frankenstein

Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego

Postautor: Karolina Kot » niedziela 22 paź 2023, 21:51

Uważam, że poznawanie danej okolicy powinno wiązać się z wszelakimi regionalizmami, także tymi kulinarnymi.
Stąd zainteresowanie tą książką.
Drugim powodem jest stojąca dumnie w mojej kuchni nowiutka kuchenka indukcyjna z fajnym piekarnikiem i kompletem garnków. :D :D

Pięknie wydana książka kucharska z historycznymi przepisami rodem z Ziemi Kłodzkiej.

Książka oparta jest na publikacji Elfriede Rathmann”Asu schmeckt’s derhaame. Grafschaft Glatzer Kochebuch”
Wydawnictwo Press Forum Polanica Zdrój 2023


Ech, wiele czasu w Odrze upłynie, zanim uda mi się zrobić Schlesisches Himmelreich (Śląskie Niebo).
Na razie potrafię co najwyżej "wykipieć wodę".
Załączniki
Książka Kucharska (1).JPG
Książka Kucharska (1).JPG (79.55 KiB) Przejrzano 1372 razy
Książka Kucharska (2).JPG
Książka Kucharska (2).JPG (95.79 KiB) Przejrzano 1372 razy
Książka Kucharska (3).JPG
Książka Kucharska (3).JPG (78.01 KiB) Przejrzano 1372 razy
Książka Kucharska (4).JPG
Książka Kucharska (4).JPG (82.94 KiB) Przejrzano 1372 razy
"Wiele zabytków przeszłości, co jeszcze wczoraj istniały, jutro zniknie bezpowrotnie. (...) Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać..."

Posty: 1787
Rejestracja: piątek 30 paź 2020, 09:37

Re: Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego

Postautor: smar » czwartek 14 mar 2024, 20:48

Właśnie przygotowuję się do pierwszej i zarazem "koronnej" potrawy z ww. książki kucharskiej ;)
Chciałbym zaanonsować jej wadę - spis treści jest na 17-tej stronie! To bez sensu bo "spis" powinien być w miejscu łatwym do znalezienia - na początku lub na końcu książki.
Czy ktoś z Forumowiczów wie co to jest "brzuch wieprzowy"? Bo ja do tej pory jako kucharz miałem do czynienia raczej tylko z żołądkami drobiowymi...

Posty: 29240
Rejestracja: niedziela 08 lut 2015, 20:46
Lokalizacja: Sosnowiec -> Frankenstein

Re: Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego

Postautor: Karolina Kot » czwartek 14 mar 2024, 22:13

Chyba boczek?? :shock: Ale cholera wie.

Ja na razie jestem na etapie udek z indyka. Mój kot je bardzo lubi.
"Wiele zabytków przeszłości, co jeszcze wczoraj istniały, jutro zniknie bezpowrotnie. (...) Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać..."


phpbb 3.1 styles demo

Wróć do „Z biblioteki Strażników Czasu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości